- Μουσείο, Βυζαντινό Βέροιας
- Το Β.Μ.Β., ένα από τα αρτιότερα και ομορφότερα μουσεία της χώρας, εγκαινιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2002 σε ένα υποδειγματικά αναστηλωμένο κτίριο, γνωστό ως μύλος του Μάρκου. Πρόκειται για ένα αλευρόμυλο του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1911 και λειτουργούσε έως τη δεκαετία του 1960. Το 1981 το κτίριο καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από φωτιά για να αρχίζει να κτίζεται στην αρχική του μορφή το 1985. Το νεοϊδρυθέν αυτό μουσείο σκοπό έχει να διαφυλάξει και να προβάλλει, με τον πιο εμπεριστατωμένο τρόπο, το καλλιτεχνικό πλούτο που παρήγε η Βέροια, μία από τις πόλεις της βόρειας Ελλάδας, η οποία κρατούσε πρωταγωνιστικό ρόλο την περίοδο του Βυζαντίου, όπως μαρτυρούν τα σημαντικότατα μνημεία που σώζονται και προσελκύουν πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο.
Στο ισόγειο, μέσα από φωτογραφίες, επεξηγηματικά κείμενα και την προβολή βίντεο, δίνονται πληροφορίες για την εντυπωσιακή, πράγματι, αποκατάσταση του κτιρίου.
Στον πρώτο όροφο λειτουργεί η πρώτη από τις τρεις συνολικά εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν στους ισάριθμους ορόφους. Φέρει τον τίτλο Βέροια, μια περιφέρεια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και στόχος της είναι να παρουσιάσει τις πολύπλευρες σχέσεις - μία εκ των οποίων ήταν η καλλιτεχνική επιρροή - της Βέροιας με την Κωνσταντινούπολη και τις άλλες σημαντικές πόλεις της βόρειας Ελλάδας εκείνη την εποχή, όπως η Θεσσαλονίκη και η Καστοριά. Τα εκθέματα αυτής της έκθεσης είναι φορητές εικόνες, τμήματα βημόθυρων, νομίσματα, εφυαλωμένα κεραμικά, επιτύμβιες πλάκες, ψηφιδωτά και εκκλησιαστικά είδη. Από τις εικόνες χρήζει προσοχής η Παναγιά Γλυκοφιλούσα του 14ου αι. από τοπικό εργαστήριο, την Παναγία Οδηγήτρια του 13ου αι. και τα Εισόδια της Θεοτόκου του δεύτερου μισού του 16ου αι. Αξιομνημόνευτο είναι και το επιστύλιο δωδεκάορτου των αρχών του 15ου αι. Τη συλλογή συμπληρώνουν τμήματα αποτοιχισμένων αγιογραφιών όπως αυτό που προέρχεται από τον κατεδαφισμένο ναό της Αγίας Βαρβάρας του 17ου αι. Εντύπωση προκαλεί και ένα αποκολλημένο ψηφιδωτό δάπεδο με πλούσιο διάκοσμο που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της αίθουσας. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της διεύθυνσης του μουσείου, ο δεύτερος όροφος θα είναι αφιερωμένος στον αστικό και ιδιωτικό χώρο της πόλης ενώ ο τρίτος στην λατρεία και στους χώρους όπου αυτή τελούταν.
Τμήμα από την μόνιμη έκθεση (Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας).
Εξωτερική άποψη του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.
Dictionary of Greek. 2013.